25.01.2009

Amerikan Dizileri ve Sonu Gelmeyen Tatilleri


Terminator: The Sarah Connor Chronicles yokluğunu hissedince isyan ettim ben buna arkadaş. 2 ay ara verildi diziye. 8 bölüm ara verildi bir başka birimle. Daha 3 hafta var. Herhalde diziler maliyetli diye para biriktiriyorlar bir süre. Lost'u 9 ay bekledik yahu.

40 dakikalık dizi zaten. Yarısı duraklamalarla, yarısı ciuv viuv jenerikle geçiyor. Kayda değer anların toplamı en kral dizide 10 dakikayı geçmez. Biz n'apıyoruz? Aylarca bunları bekliyoruz. Tanrım, ne saçma bir iş yapıyoruz yahu.

Avatar The Last Airbender da geç başladığım bir diziydi. Kışın bitirdiğim bölümlerin devamı için yazı bekledik. 23 dakikalık şeyler üstelik. Şaka gibi. İzlerken keyif alıyorum ama, değer mi emin değilim açıkçası. Yani Lost'a dönersek, 9 ay sonra tekrar izlemek saçma sapan bir şey değil mi? Yapıyoruz niyeyse. İzlemesek ne kaybederiz bilmiyorum. Zira hiçbiri, izleyince insana bir şey katan, izlemeyince insanın bir şeyleri eksik kalan diziler değiller.

Bir de İngiliz dizileri var ki, ona hiç bulaşmayacağım. Bir sezon 6 bölüm. 1.5 ayda bir dizinin sezonu bitmiş oluyor. Şaka gibi bir şey. The IT Crowd'u bayılarak izliyorduk; göz açıp kapayıncaya kadar bitti gitti. Extras desen hakeza. Nasıl işler bunlar?

Dexter, Nip Tuck, How I Met Your Mother gibi izlemediğim dizilere de uzaktan bakınca; durumun onlarda da farklı olmadığını görebiliyorum. Hepimiz öyle kapılmış gidiyoruz. Zaten bize n'oluyorsa... Sanırım Amerika'nın dış dünyaya dayadığı yeni trend bu diziler. Sinemayı filan solladı. Resmen esiriyiz onların. İstedikleri yola da geliyoruz. İzlemeyi bırakmak ihtimal dahilinde bile değil kimse için. Hepimiz biliyoruz ki, 9 ay değil, 1 sene de olsa beklenirdi Lost.


Düşününce "Nihayetinde önemsiz birer dizi oldukları için beklemek bir şey kaybettirmiyor. O kadar aradan sonra izlemek de öyle." gerekçesi oluşuyor. Hemen hemen herkes böyle düşünüyordur muhtemelen. Mantıklı eet. Mantıklı olduğu kadar da acıklı bence. Yapacak hiçbir şeyimiz yok çünkü. O yüzden bunlara tahammül ediyoruz. Sevgilimizle buluşuyoruz, ne var ne yok muhabbetinden sonra biraz sarılıp oturuyoruz. O noktadan sonra mantara bağlamamak mümkün değil. Oturuyoruz dizi izliyoruz. Başka ne yapabilirsin ki? Diziler hakkında konuşuyoruz. Başka ne hakkında konuşabilirsin ki? Berbat bir durum.

Şu sıralar insanların hakkında konuştukları üç şey var: Futbol, Amerikan dizileri ve Yemekteyiz. Bazen bir kitaptan iki tane alıp, en azından kız arkadaşımla eş zamanlı okumalar yapıp üstüne tartışmayı falan düşünüyorum. O kadar çaresiz hissediyorum yani kendimi hahah. Gerçekten değişik bir şeyler yapmak istiyorum bu bunaltıcı döngülerden kurtulmak için fakat Amerikan dizileri, o kadar kolay ulaşılabilir ve zahmetsiz ki, karşı konulmaz bir cazibe yaratıyor. Bir "Hiç yoktan iyidir." düsturuna 9 ay bekleyebiliyoruz. Çok değişik canlılarız çok.

2 yorum:

kaba şimşek dedi ki...

işte benim yıllardır dizi takip edenlere anlatmak istediğim bu. konu sürekliliği olan diziler insanoğlunun kendi kendine vurduğu prangalardır kanka. yaz bunu bir kenara.

her bölümü birbirinden bağımsız dizileri izlemek serbest.

Travis and Tyler Durden dedi ki...

Haklı olabilirsin belki ama bak bana bunca sadık deli lost izleyicisiyim ve artık 5 nci sezon hem de duble bölümü izledim sizin ben ta amınıza koyim lafları döküldü ağzımdan. Çünkü artık dizinin suyunu çıkardılar. Bizi de sanki ne yapsalar izleyeceğiz konumuna soktular ama yok öyle yağma. Ben artık izlemicem. Yani bölümler bitsin hepsini birlikte izlerim. Artık hikaye belli, karanlıkta kalan noktalar belli ama abimler 5 yıl oldu hala bana geyik yapıyorlar. Ulan tamam işte kafaları karıştırdınız anladık hala daha eki eki eki der gibi etrafımızda dolaşmanın ne anlamı var? Adamsanız artık çözüme doğru ilerlersiniz sanki ben Lost u darama tadında izliyorum yahut ekşın dizi diye izliyorum. Fakat geldiğimiz nokta bu oldu.

Ama en nihayetinde dizi 4 yılda bitecekti tüm kurgu hikaye bunun üzerinde yapılanmıştı. Ama ne oldu? baktılar dizi ruh hastası gibi tuttu derhal 6 yıla çıkardılar finallenmesini. Olan da canım diziye oldu. Açıkçası kimse kusura bakmasın 5 inci sezon intro bölümleri götüme benziyordu. Zaten 3 üncü sezon final bölümünden bi gıdım ilerledik. Yeter artık .

Diğer dizi poleniklerine girmedim çünkü hiç birinin hastası değilim.

Saygılar,
t&t