21.01.2009

Biri Bana Gelsin, Siz Çok Güçlü Oldunuz



ya arkadaş hani neresinden tutsan elinde kalıyor ama bari bu konuda biraz çaba sarfetseler. şu program isimleri konusundan bahsediyorum. özellikle de konuk ağırlamalı, sırası gelenin şarkısını söylediği, yıllardır döne döne aynı insanlarla aynı geyiklerin yapıldığı programlardan bahsediyorum. konsept için kafa patlatmıyorsun zaten, e bari isim için biraz uğraşın be arkadaş. mesela şunu araştırsınlar istiyorum, ülkemizde ilk özel radyo yayına başladığından beri, televizyonda ve radyolarda sunucusunun ismi ebru olup da adı "ebruli" olmayan kaç program var. inanın çok azdır.

beyaz'ın programına elli kere katılan vardır mesela. e bu adamla değişik ne konuşabilirsin ki? o zaman bari ismini değiştirin arada programın. parayı hak edin yani kısaca.

bunu okan bayülgen yapıyor mesela. en azından programın ismini değiştirdiği için müteşekkirim kendisine. gerçi bazı heyecanlı gençler ismi değişince kuş çıkacak zannediyor; böyle bir yan etkisi var ama olsun. yine de isim değiştirmek bile az da olsa bir şeyler için kafa patlatıldığını gösteriyor. ama ya diğerleri? al işte, biri bana gelsin ne lan?! üç bin kişiye sorsalardı ferhat göçer'e program yaptıracağız diye, iki bininin önereceği ilk beş isimde olurdu bu. kalan bin kişi o kim diye sorardı. ibo şov bile daha sempatik bir isim arkadaş.

geçen bu konuyu düşünüyordum ve bir olay oldu, o zaman televizyoncuların bu konularda neden bu kadar rahat olduklarına dair bir fikir oluştu bende. siz katılır mısınız bilemem. ama rahatlıklarının ana sebeplerinden biri olduğuna eminim az sonra okuyacağınız olayın.

efenim geçen gün amcamgil geldiler bize, ben de oturuyorum içerde ama televizyon kapalı. selamlaştık, oturduk, işte klasik sorularla zamana oynuyoruz, işler nasıl kriz etkiledi mi bilmem ne diye ama amcanın gözler fıldır fıldır. dedim, sıkıntın nedir? kumanda nerede dedi. normal değil mi? çünkü hepimiz yaşıyoruz bunu. sonra, yıllar önce odamda oturmuş tavanı izlerken, bir akrabamın kapıdan kafasını uzatıp, "televizyon bozuk mu?" diye sorduğu geldi aklıma.

şunu söylemek istiyorum. televizyon uzun zamandır izlenen bir şey değil aslında. evimizin bir ferdi. o hep açık ve biz ona bakıyoruz. kapatmak gelmiyor aklımıza. bu yüzden televizyonu kapalı gören eşimizin dostumuzun aklına kapatma butonuna basabileceğimiz gelmiyor. bozuk olduğunu düşünüyorlar. yoksa neden açık olmasın ki adam da haklı. evde olup da uyanık olduğunuz zamanlarda evinizdeki televizyonlardan en az biri açık değil mi? bu deneyi siz de yapabilirsiniz evinizde. tek ihtiyacınız olan bir televizyon ve entel olmayan misafir.

işte televizyonun evimizin bir ferdi oluşu, televizyoncuların rahat takılmasının en önemli sebeplerinden biri. bence yani.

- abi mustafa sandal'a program yapıcaz ismi ne olsun?
- onun arabası var!
- hmm evet süper fikir!
- konuklara arabalarını sorar arada, sonra da şarkılar türküler, nasıl?
- valla nefis!

14 yorum:

Emre A dedi ki...

Peki kanka sence Ferhat Göçer'in yaptığı bi müzik söyleşi programının adı ne olabilir? Kaç farklı kombinasyon mevcuttur? sdklfjdslk. Olaya bir de bu açıdan bakmaya ne dersin? Ne olsaydı mesela ne olabilirdi? Yok böyle bişi hahah. Hayat zor, Ferhat Göçer'in yaptığı programa verecek isim bile yok. Kaynaklar sınırlı.

kaba şimşek dedi ki...

onu da ben düşüneceksem neden o adamlara para veriyorlar ki kanka? bi de böyle düşünelim bence sldkjflksdfjls.

fero şov?

Emre A dedi ki...

Cebinden mi çıkıyor kanka sdlkfj. Çok önemli değil bence, ismi ne olursa olsun programın içeriği belli. O yüzden uğraşmıyorlar sanırım. Uğraşsalar da bir şey çıkmayacak işte, oturup üstüne düşünülecek bir şey değil çok.

İbo Şov'u ses uyumundan seviyorsun. Mesela bak sözlükten çıkmış bütün klişe olmuş tamlamalı başlıklarda da ses uyumu vardır. Müthiş bir illüzyon bu. "Biri Bana Gelsin" bu açıdan biraz falsolu eet. "Yemekteyiz"in adı "Akşama Bizdesiniz" olsaydı bunun yarısı kadar rating alırdı. Fekat Ferhat Göçer'in programı belli, formatı belli. Kim ipler adını kanka :( Tabii attığın başlık yardı o ayrı sdkjfsldk.

kaba şimşek dedi ki...

öyle deme kanka, senin benim vergilerimdenlsdjflsdkf. şaka bi yana da ne bileyim takıntı işte birader. ama bu fonetik uyumun etkisine ben de inanıyorum. hatta bilimsel bir değeri var bildiğim kadarıyla. o araba modellerine isim koyulurken de faydalanılıyor diye biliyorum. ama işte o zaman bu programları yapan ekiplerde de bunu bilen adamlar olsun.

bir de geçen gördüm, fox'ta bu yemekteyiz'in manita yapmalı versiyonu başlamış. tek amacın yemeği güzel yapmak değil bir de çiftleşmek için kasıyorsun falan. güzel bir konsept. erkeğin kalbine giden yoldan esinlenmişler sanırım.

ama bak fero şov bence hala mantıklı.

moralite dedi ki...

araya kaynak olup hakli davanizda yaninizda oldugumu belirtmek istedim sayin kaba simsek bey fakat ornegi yanlis sectiniz bence. degilse su 'ebruli', 'deryali' mevzuunda size kesinlikle katiliyorum. "san'atci" isminden program ismi yapmak oldukca debil insan isi. ama 'biri bana gelsin' ornegi bu berrrbat ornekler icinde yine iyi bence? konsept belli: konuk geliyor, hosbes ediliyor. programin adi ne: 'biri bana gelsin' ki kendisi bu aralar ferhat gocer'in hit'lerinden biri olarak polifonik melodi seklinde karsimiza cikabilen bir sarki. sonuc: populer kulture uygun. case is closed.

kaba şimşek dedi ki...

o zaman bu güzel münazarayı sanatçı isminden program türetme mevzuuna çevirmeyi öneriyorum sayın moralite.

bir de debil kelimesini duymayalı çok rahat beş yıl olöuştu teşekkür ederim vallahi. en kısa zamanda ben de uygun bir yerde kullanmak isterim.

mesela ben, canlı bağlantılarla izleyicilerimin problemlerini dinleyip onlara çözümler üreteceğim bir program yapsam ve bu programın adını da "kaba'hat" koysam izlenir mi?

moralite dedi ki...

ahahaha internet uzerinden yapacaksaniz 'nasil bir seymis ki acaba' merakina gark olup hic degilse bir kere izleyen bir kitleniz olabilir bence. ondan sonrasi sizin ne kadar seda sayan, muge anli potansiyeliniz olduguna bagli.

kaba şimşek dedi ki...

yok ben yapacağımdan değil de sadece isimden program türetmecenin saçmalığına örnek olsun diye dedim onu. yoksa denesem mi? al işte kararsız kaldım şimdi.

Adsız dedi ki...

"kaba'hat" türk aile yapısı falan filan için pek uygun deil sanırım. aklıma derhal bok, sıçmak vs.. geldi (bu da benim kabahatim olabilir pek tabii..)

ferhat göçer'le biri bana gelsin ise daha piroramı görmeden kanal değiştirme isteği uyandırmıyor mu?ferhat göçer'le yapılacak programın adına "göçük"lü komik isimler haricinde yaratıcı ve başarılı bir isim bulmak zor.. "yolun açık olsun" diye bir şarkısı vardı kendisinin, belki o konabilirdi illa şarkı adı olucaksa, konuklar giderken de arkalarından su döküp bu şarkı çalınırdı (ne kadar yaratıcı oldu bu, daha evvel konuk arkasından su dökülen program hiç görmedim misal ben!)

sayın radioheadbanger sanıyorum mevzudan habersiz bir halde "Akşama Bizdesiniz" olsaydı "yemekteyiz" yerine demiş, bu akşam başlıyor o, starda :) "yemekte bizdesiniz" gibi bişi..

selamlar efendim..

si.

Emre A dedi ki...

Tutmaz ki yavrum o. Kaldı ki "Yemekteyiz" gibi bir şeyin devamı olduğu açık olduğu için, Barnum Etkisi nedeniyle pek önemli değil devamının ismi. "Yemekteyiz" ilkti. "Biri Bana Gelsin" de ilk değil, o yüzden ilk savunduğum gibi çok önemli değil ismi.

kaba şimşek dedi ki...

bence ferhat göçer'in isminden o kadar da umutsuz olmamalıyız. "ferhat ile fezaya göçüyoruz" olabilir mesela. niye? çünkü müzik, hepimizin ruhunun göğe yükselmesini sağlayan eşsiz bir vasıta. sonra mesela, "ferhat ile ekran delmece". bu programımızın isminde de dağları delen ferhat'a bir gönderme var. peki konsept ne derseniz, izleyenler istedikleri şarkılar aracılığıyla, sevdiklerinin ekranını delip onlara ulaşıyorlar. kah çeşitliliği kutluyorlar, kah tenleri titreştiriyorlar. yani istedikten sonra oluyor işte gördüğünüz gibi. ama bizim televizyoncularımız ne yapıyor? hep işin kolayına kaçıyor. umurlarında değiliz kısacası.

- abi ferhat göçer'e program yapıcaz isim arıyoruz.
- ver bakim ordan sidisini.

selamlar adsız, hoşgeldin irfan yuvamıza.

Travis and Tyler Durden dedi ki...

"Ferhat Göçer ile dermatoloji saati". Bence en uygunu bu. İçine alien kaçmış gibi şarkı söylemeler alkış tempo. Ben varım bu projede.

kaba şimşek dedi ki...

zaten kendisi de doktor bildiğim kadarıyla. yani senin önerin de mantıklı oluyor bu durumda travis.

misal "ceza'm cehennem olsun" diye de bi program konsepti var aklımda. bilin bakalım orıgramı kim sunacak?

shadowboxer dedi ki...

ceza cehennem olsun evet..

(jüri olmuş kendisi bi rapstar alaturka bişiler, tv'den haber vereyim)