11.04.2009

Tiyatrocu Olmanın Getirdiği Dokunulmazlık

Yurdum entelektüel algısının en elit hezeyanıdır bu. Kendimi bildim bileli böyledir bu. Tiyatrocu olunca üstün bir insan olunuyor bu memlekette. Ki bizim tiyatrocuların çok şişirildiğini düşünüyorum. O iğrenç komedilerde vasat dramlarda aynı mimiklerle aynı jestlerle 23923 yıl devirmiş insanlara "duayen" deniliyor. Birbirinden kötü yazılmış oyunlarda oynuyorlar. Fakat süper kahraman gibi anıldıklarından içine girdikleri işin müthiş'e öykünmemesi ciddiye alınmaması imkansız.

Mahsun Kırmızıgül senarist/yönetmen oldu bu ülkede sldfkj. Kimse "hadi len" diyemiyor çünkü ağır tiyatrocular oynuyor filmlerinde. Direkt bir saygı çizgisi oluşuyor. Kimse o tiyatroculara "Mahsun kim arkadaş ya, ne işiniz var filminde ne alaka? Sanata n'oldu paraya mı sattınız?" demiyor diyemiyor. Çünkü bu tiyatrocular sanat aşığı sanat için hayatını vermiş sanattan maddi hiçbir şey kazanamamış zavallı ama onurlu müthiş insanlar olarak biliniyorlar. Ama parayı bastın mı oynamayacakları dizi, oynamayacakları reklam, oynamayacakları film yoktur. Erkan Can gibi özellikle neslimiz tarafından "büyük tiyatrocu" olarak anılan (ki neslimizin kendisinin tiyatro oyunlarına yetiştiğini hiç sanmıyorum, bu seneki "Sürmanşet" oyunundan önce 10 yıl tiyatroya uğramamış) adamı "Mahallenin Muhtarları"nda omzunda maymunla tanıdık yahu hahahah. Senelerce "Uyyy babacuğum" dedi. "Adamın götünden kan alırlar Kamil." deyince kral olabiliyor. Bu konuya da derinlemesine gireceğim sonraki yazılarımdan birinde.

Altan Erkekli? Mütemadiyen tiyatro tiyatro sanat sanat diye dolaşan bir oyuncu. Süper de bir oyuncu. Ses kullanımı mimik kullanımı inanılmaz seviyede. De, bu nedir abi ya:



Bu mudur şimdi?

19 yorum:

Travis and Tyler Durden dedi ki...

"Tiyatro yapmak" var bi de. Tırnak içinde düşünüyorum kajhdlkjasd

Hep derim tiyatro gereksiz bir sanat dalıdır. Sinemanın evriminin primitif evresidir. E madem sinema keşfoldu daha ne tiyatro lan?

Adsız dedi ki...

aynen katiliyorum yazdiklariniza. tiyatrocularin bi 'ben farkliyim,her boku bilirim vs...' havalari var ki katlanilir gibi degil. sanirsin onlar olmasa her sey bos. hatta oyle ki, yeni yeni tiyatroya baslayanlarda bile hemen ben oldum, kultur abidesiyim tarzi bi hava olusuyo; cak agzina bi tane oturttur. biliyoruz da yaziyoruz bunu. allaan dumbelekleri. sirf onlarin bu tavirlari yuzunden yillardir tiyatro kapisindan gecmiyorum. iyi ki yazmissin, rahat rahat kufredebilirim ohhh!!!

Emre A dedi ki...

sdlfkjsdkjsdlk ama dot tiyatrosu fena değil arkadaşlar, değişik işler yapıyorlar.

Adsız dedi ki...

tiyatroya diil tiyatroculara karsiyim ben, hepsine de diil tabi tanidiklarima. pek bi 'kucukkun tiyatrocu tacizine ugramis kucuk emrah' portresi cizdim ama :))) yahu bilmmem kac tane tanidim, hayatlari yalan dolan, hayatlari tiyatro ya, sanki daimi sahnedeler .mina koyim. bi buyuk buyuk laflar, sacmasalak jestler filan. ooooyyyyyyyy, icime okuz oturdu anlatirken bile resmen!
kufur serbest mi?

Emre A dedi ki...

tabii etmesen daha iyi ama direkt birine saydırmıcaksan olabilir slkfjsdk

Adsız dedi ki...

valla baslarsam tek kisiyle yetinemem zaten :) o yuzden yetsin bu,cekileyim ben. iyi geceler efenim. hayatinizdan sanat isigi eksik olmasin :p

Emre A dedi ki...

sana da iyi geceler hallelujah sdlfkjsdfjk

Travis and Tyler Durden dedi ki...

"dot tiyatrosu" bi kere sahnesi bile olmayan bi tiyatro. Adamlar sandalye dizmiş 50 tane, sen gidip onların üstüne tünüyon. SOnra oyuncular gelip sandalyelerin hemen önünde oynamaya başlıyor. Bar bar bağırıyolar aniden felan. Ödüm çıktı kaç kere. Böyle tiyatro olmaz olsun : (((

Emre A dedi ki...

ah olm yaa slfkjlsdkfjsdkllsdkjk sandalyeler de numarasız ya sldkfjsdklfjk "aristokrat ruhu bozmadan koltuk kapma telaşındaki entelektüeller" deyip susuyorum sdflkjsdkfljk böyle fıtı fıtı hiç çaktırmıyolar sanki çok normal bişimiş gibi hemen fıtı diye tünüyolar en güzel yere sdflkjsdfklslkjsdlkjsdlk

Travis and Tyler Durden dedi ki...

Önce sen gelseydin abi, bize ne ? : (((((

Travis and Tyler Durden dedi ki...

Altan Erkekli elini ağzına çok iyi götürüyo. Bu esnada da kafasını hafiften yana eğiyor. Tam bir tiyatro duayeni gibi lkajhsdkjasd

varsayalım ismail de oyanayan tombul abi de inanılmaz komik. Dansöz kıyafeti giymiş Ahmet Çakar ya!!! oha be lkjasdkljhaslkjdasd süppper O da az duayen değil tiyatro bazında

Riggs dedi ki...

Saka maka bunlara hayvanlar gibi gulen cok buyuk bir kitle var. Yakinda diyor ya program icin; yayina baslasin hemen gonullerin sampiyonu olur, o konuda tereddutum yok. Reyting Hamdi basliyor diye anasini babasini kesen adamlar tanidim ben bu bisey degil.

Tiyatro meselesine de bir anektodla degineyim; hayatimda bi tane tiyatrocu tanidim o da gaydi, cok alakasiz bir baglantiyla samimi olduk, herif asildikca asiliyor, benim cok iyi bir oyuncu olacagima inanci tam vs vs boyle bir gaz verip beni olayina dahil edecek, e tabi "sen ipnesin lan ne alakam var!" diyemiyorum, en sonunda bunun boyle atip tuttugu diger yasli ipne amcalara beni onore ettigi bir ortamda "benim sanatla sinemayla iliskim cehennem silahi die hard ile sinirlidir bilesiniz" deyip mutlulukla uzamisligim vardir. Yani neymis ; tiyatrocular ipnedir!

Bu burnu buyukluk, kibir vesaire saniyorum ogrencilik yillarindaki oyunculuk teorileri ve teknikleri aliminda oluyordur ; "o duyguyu hisset ! ve ver", "o tek ani yasa!", "simdi soyun ve bana ruhunu goster!" gibi hadiselerle o kadar cok hasir nesir olunca, sokaktaki adami kutukten hallice goruyorlardir, ki normal olan bu. Sana "cocuklugunda 7 cinlinin tecavuzune ugramis, poker ustasi yahudi bir cello ustadinin kederli ama bir o kadar da sevimli yillarindan bir kesit oynayacaksin! arkadas al bunu oku gel prova yarin saat 7 de!" denen bir ortamda, kafayi siyirmayacaksin da ne olacaksin? Boynunu buker gulersin boyle kis kis iste. normal cok normal.

Emre A dedi ki...

program geçen yaz gösterildi ya rezaletti kimse izlemedi etmedi sdlfkjsdflk yalnız aktardığın anektod, "sahne tozu yutmak" olayının bi gönderme olabileceğini gösterdi :(( ürktüm :(((

Adsız dedi ki...

anektod diyince dayanamadim geldim:)) yahu benim bunlarla o kadar cok anim var ki yazsam kitap olurdu, onun yerine tiyatrodan tiksinmeyi uygun gordum :D
benim tanidigim bi tanesi, senden iyi oyuncu oluru gecti, 'senin icin oyun yazayim ikimiz oynayalim' dedi ya! herif moliere ya , onu da yapar bi kalemde!
sonra mesela bi arkadasim vardi, boyle dedim ya hayatlari yalan, o yuzden konusmamaya basladim filan. bi sure sonra msj atti bok pusur vs. olumsuz dedim de bana hayatimin msjini gonderdi: 'sen ruhunu seytana satmissin' yuh, oha, asil bu ne ya????
geneli boyle bunlarin. ama isin komigi 'boyle' olmak icin o soktugumun egitimini 4 yil almalari gerekmiyo. benim cok yakin bi arkadasim bi anda oyuncu olmaya karar verdi, ozel ders aliyo falan. basladi darolio fo boyle, buz olaylara soyle bakiyoruz bidi bidi.. hay dedim kizim seni taniyorum, sen allan odunu bi karisin ne bu entelektuel ayaklar? kustu bana. olsun iyi oldu.
alayi manyak. yalniz bu kinimi kustugum yazilardan sonra ben de normal gormedim kendimi.
ok, bu sondu:))) utandim kendimden :)))

kaba şimşek dedi ki...

bununla birlikte bir de müzikal siksiki var ki hangisi daha fena bilemedim. kime sorsalar müzikalde oynamak istiyor arkadaş. sözüm ona hem oyunculuğunu, hem sesini, hem de dans yeteneklerini gösterecekler ya. hepsi mi aynı tornadan çıktı la bunların?

Aylin Balboa dedi ki...

Şimdi buraya bir tiyatrocu gelse utanmayacak mısınız bu söylediklerinizden?

Hayır utanmayacaksanız benim de eklemek istediğim şeyler var.

kaba şimşek dedi ki...

ben ne utanacam yaaa redyo utansın sldkjldsfjlsdfjlsdkfj

Emre A dedi ki...

hiç duymadıklarını düşündüğümüz için en azından okusunlar diye yazıyoruz zaten.

Adsız dedi ki...

aynen budur tiyatrocuların durumu bunların bide felsefe+tiyatro takılırlar aman aman..öyle yani okuyunca evet dedim ya biri benim düşündüklerimi yazıya dökmüş